Format-ul TIFF

Formatul TIFF ( Tagged Image File ) este un format creat de compania Aldus, este suportat de toate programele de prelucrare si vizionare a imaginilor digitale,inclusiv pentru scanare si fax, atat sub Windows cat si pe Macintosh.
Initial a fost creat pentru transmiterea faxurilor.

Calitatea imaginii digitale in format TIFF este foarte buna. Fisierele TIFF pot suferi prelucrari repetate, fara pierdera calitatii, deoarece informatia este stocata fara comprimare si fara pierderi ("lossless").

Dezavantajul major al formatului este dimensiunea mare. De exemplu, o imagine de 3000 x 2000 pixeli ar avea 18 MB in format TIFF !!
Codificarea se face, de regula pe 24 biti (8 biti/canal) dar TIFF permite stocarea pana la 64 biti.

Fisierele TIFF sunt o optiune excelenta de backup si de a fi folosite ca fisiere intermediare pe calculator, deoarece permite salvari repetate, fara alterarea calitatii imaginii. Poate fi folosit si pentru stocarea sau arhivarea imaginilor, desi dimensiunile mari ale fisierelor il fac cam nepractic (35 - 40 imagini pe un CD de 700 MB)

In cazul in care camera suporta formatul RAW este indicat folosirea acestuia deoarece este o alternativa superioara fata de TIFF. Fisierele RAW sunt mai reduse si pot retine chiar mai multe informatii despre imaginea ta.

Microsoft Office Document Imaging utilizează formatul TIFF, folosind posibilitatea acestuia de a conține text acceptat de recunoașterea optică a caracterelor (OCR) (OCR: Traduce imaginile de text, cum sunt documentele scanate, în caractere de text efective. Cunoscut şi ca recunoaştere de text.). Când scanați documente noi, acestea sunt salvate în format TIFF (cu extensia .tif) și orice text OCR este stocat în fișierul TIFF împreună cu imaginea.

Niciun comentariu: