Iluzii optice

Iluziile optice sunt erori ale perceptiei.Trebuie subliniat faptul ca iluziile optice nu sunt cauzate de unele defecte ale vederii caracteristice unei persoane, ci ele sunt valabile pentru oricine, fiind posibile ca urmare a modului insusi de constructie si functionare a sistemului vizual.
Hermann Helmholtz este unul dintre cercetatorii care au studiat indeaproape in secolul al XIX-lea fenomenul iluziei optice si a ajuns la concluzia ca aceasta nu reprezinta o cauza fiziologica, ci actioneaza la nivelul interpretarii vizuale, al ipotezelor preconcepute.

ILUZII DE LUNGIME

Cea mai faimoasa si studiata iluzie de lungime este, probabil, iluzia Muller-Lyer, creata de psihiatrul german Franz Muller-Lyer in 1889. Latura A sau B este mai lunga?

iluzia lui Muller-Lyer

Desi sistemul vizual indica segmentul AB ca fiind mai lung, in realitate, segmentele sunt egale ca lungime daca le masuram. La realizarea iluziei contribuie liniile oblice.Explicatia acestei iluzii este legata de perceptia adancimii. Pentru ochiul uman, liniile oblice creeaza senzatia de adancime, ceea ce duce la aprecieri diferite a distantelor pana la cele doua segmente (segmentul de sus pare mai indepartat). Cu toate acestea, imaginile formate pe retina de cele doua segmente sunt egale.


O alta iluzie interesanta de lungime este iluzia orizontal-vertical, ce consta in faptul ca oamenii percep o linie verticala mai lunga decat una orizontala de aceeasi lungime. Un exemplu elocvent este Gateway Arch din St. Louis, Missouri. Inaltimea ei pare mai mare decat lungimea, desi ambele masoara 192 m.

Gateway Arch din St. Louis
iluzie optica

ILUZII DE FORMA

In figura de mai jos este reprezentata iluzia Zollner : un patrat apare a fi trapezoidal din cauza fundalului pe care este suprapus. Din nou, intervine senzatia de adancime, creata de liniile oblice - latura de sus a patratului pare mai indepartata, si deci mai mare.

imagine iluzie, optica


Mai jos va prezint cateva iluzii spectaculoase.

Probabil ca aceasta este iluzia cu cel mai puternic impact vizual. Patratele marcate cu literele A si B au aceeasi nuanta de gri. Daca vrei sa te convingi, deschide Photoshop-ul si verifica folosind optiunea Eyedropper Tool.

iluzie tare
Ce parere aveti?


Daca privesti semnul "+" din mijloc timp de 30 de secunde, apoi privesti un fond alb, vei vedea steagul american in culorile lui adevarate.

iluzie steag

Iluzie triunghi.

iluzie triunghi


Va urma si partea a doua :)

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cred ca cea mai mare iluzie e ca in Romania poti trai fericit :)